Alla möjligheters frö i en svart kvadrat

Reducerar och fokuserar på den måleriska akten, materialet, snarare än tingens socio-relationella tolkning, så som en kråka målad i olja. Men jag vill gärna bryta gamla hjulspår, (som jag tror att de flesta konstnärer vill). Och gärna Pröva det som skaver, hur kan jag till exempel få in objektet i det objektlösa? Leka mig ur det allvar som jag så lätt, redan som barn, hamnade i. Djupt grubblande av naturen. Men, viktigt att komma ihåg, dåtidens suprematism, var från början lekfull och ett sätt att bryta ”tänkandets traditionella riktning, som följer kausalitetens lagar, det sunda och tandlösa människoförståndet, den symmetriska logiken. Att förstöra: de billiga och prostituerade konstnärernas och författarnas elegans, lätthet och skönhet” ur Manifest av bla Malevitj, inför operan ”Seger över solen” 1913. Detta låter kanske, så här hundra år efteråt, som ett gäng cyniska gubbar med hävdelsebehov, men den Kraften, de ändå hade, borgade för att rucka på betraktarens upplevelse, på rummet, och på konsten som en del av en större rörelse.

IMG_0907_Nilo

“A place in the Sun” “A Different Light” Sandspackel, Pashmina, Äggoljetempera. 144 x 144 cm. 2020. Med på bild Nilo Amlashi, Uppsyningsman vid Stene Projects Gallery. Foto Stene Projects.

Läs gärna denna fina och intressanta artikel om Kasimir Malevitj i Dagens Nyheter från 1995. av Daniel Birnbaum. DN prenumerant, Länk till artikeln 

IMG_2183

IMG_2184

IMG_2185

IMG_2186

IMG_2188

https://www.dn.se/arkiv/kultur/alla-mojligheters-fro-i-en-svart-kvadrat/

Ser fram emot helgen och nästa vecka då alla utställningar öppnar!! Roligt!!/Windy