en seglares stöd

seglarens_stöd_50x50cm

Seglarens stöd. 50 x 50 cm, äggoljetempera på duk. 2020.

Målningen ”Seglarens stöd” 2020, bär också formen av en vind. En form av sig själv att luta sig emot. Luftmassan emot ryggen blåser kroppen framåt likt en vänlig skugga. På axlarna sitter två blå hängslen, som springkällor tryckandes ut ur pianokroppen. Det är trycket av liv varje person känner av att gå men att alltid gå i sin egen takt.

Den här våren var det tänkt att jag skulle bli med båt igen. Har ägnat alla somrar som barn och ungdom ute på havet. Tävlingsseglade och semesterseglade med samma intresse. Jag var ett med vinden, såg hur krusningarna på vattenytan och molnen ovanför som avslöjade när och hur seglen fylls i den riktning jag pressar den mot. När jag var 25 införskaffade jag mig en egen trettiofotare och tog ofta med mig duk och färg ut med segelbåten. Målade kobbar, skär, vatten i abstrakt impressionistisk stil. Segelbåten låg i Skanstull och jag bodde också på Södermalm. Målade vidare och gick efter ett år på Basis vid Gerlesborgsskolan i Ropsten. Mitt enda mål då var att komma in på Mejan och när jag ”bara” blivit reserv där såg jag ingen annan utväg än att skapa mig en egen utbildning. För jag kanske aldrig skulle komma in! Så jag införskaffade ett fartyg på 35 x 8 meter som låg i Ryssviken. Hon var en osjöduglig men från början vacker som tvåmastat holländsk segelfartyg byggd 1912. Året var 2003 då jag och en vän, som då gick första året på Mejan, och med samma självförtroende som jag själv, ville haka på och göra ett alkemiskt konst-experiment av detta mitt genomrostade fartyg. Tanken var att låta empirisk undervisning förädla själen genom alkemi. Hela fartyget skulle renoveras men bara genom återvunna material. Omständligt och tidskrävande. Vi skulle bli ett med naturens materiella kunskaper och upplysas genom svett. Året därpå 2004 kom jag in på Mejan. Mina ansökningsprover bestod av fem djupt esoteriska målningar och en ljudteater jag skrivit, läst in alla roller själv och bränt på cd skiva. Omslaget till skivan var två ihopsydda flamskvävnader som min mormor vävt åt mig efter två av mina teckningar ur sagan. När jag frågade professorn som tog in mig, Peter Hagdahl, vad han tyckte om ljudteatern, svarade han att den hade de inte lyssnat på. Det var ditt måleri du kom in på! Blev något förnärmad av detta svar då mitt budskap i sagan var viktigt för mig då. Därför fick sagan vara med på en till utställning på Kulturhuset nästkommande år. Dock förstod jag ganska snart att ingen besökare som lyssnade förstod budskapets dubbelspråk, så jag bestämde mig för att hitta nya sätt att berätta på. Fartyget kristalliserade verkligheten genom omvandlingsprocessens gång och gav tiden i målarateljén på Mejan en annan dimension, och ett annat seende. En mera jordnära och avvägd blick. På gott och ont. Både segelbåten och det större fartyget sålde jag i slutet av min tid på Mejan. Jag initierade istället “Systraskapet” 2008, med seanser och soppa varje måndagkväll i min lägenhet på Mosebacke tillsammans med några kvinnliga kollegor från skolan, som likt jag arbetade med spiritism i sin konst. De jag först bjöd in var Therese Enström, Susanna Serrander, Nadine Byrne, Elin Maria Johansson och Lena bergendahl. Det var Hilma af Klints de fem som inspirerade mig till denna första invitation. Gruppen växte sen och minskade och ändrade form efter deltagarnas behov. 2010 gick vi pilgrimsvandringen Santiago de compostela och våren 2012 ställde Systraskapet ut vandringen på studio 44. Sista gången vi ställde ut som grupp var våren 2016 på Vattrång Konsthall. Idag har vi gått skilda håll.

IMG_1391

IMG_1393

Arbetsprov nr 5 till Konsthögskolan 2004. “Kampen mot överheten” en ljudteater i fyra delar med tillhörande flamskvävnad av mig och min mormor Älva Nilsson (1920-2005)

IMG_1392

Alkemisk strof från innehållet “Svanens hals skär genom vattenytan. Himlen ovan är ett annat hav (rymd). Näckrosor sedda från ovan är detsamma som synliga här nere. I bakgrunden soluppgången som färgar bergen gyllene. Den gyllene kronan (jorden) binder eld och vatten samman till liv”

 

/W