med naturen som lod

För exakt tio år sedan, i slutet av maj 2010, förvärvade SAK, Sveriges Allmänna Konstförening, en oljemålning med titel Månskugga. Verket fanns sedan med i SAK vinstlotteri år 2011. Rektangeln symboliserar jorden/marken men är också en rund gren. Vars betydelse är förbli hel. Månskuggan syftar till en partiell solförmörkelse. Hur ljus och mörker står i beroende till varandra. Här kan man också se ur vilken källa cirkeln och kvadraten kom från i mitt senare måleri.

Månskugga_2010

Nedan en glimt från min ateljé på Fredsgatan, där jag stod sista året. De tidigare åren hade jag ateljé på Skeppsholmen. Sen fick jag en stor underbar ateljé med ett litet tornrum man kunde klättra upp i och se ut över Norrström och Vasabron. Jag målade golvet grönt för att bli lite gladare. Har dåligt samvete, än idag, för att jag inte återställde golvet i dess ursprungliga skick när jag slutade på skolan. >3.

studio_2010_mejan

Men det var tio år sedan. Har i dagarna börjat med den nya utställningen. Ska visa en serie monokromer som samspråkar med naturbetraktelser. Stämningar och insikter jag sparat på genom åren, i poesi, men också i nya dikter, som jag dagligen skriver, oftast i samspråk med skisser av målningar jag planerar att göra. En bok med text och bild kanske det också blir dags för, så småningom. bläddrar ofta i en liten bok jag fick som present för några år sedan av min kära vän Gustav Samrelius. En bok med Lars Olof Loelds poesi och konst. Den är så vacker, och oförställd. Det inspirerar. Så gör också arbeten av Marcia Hafif, Etel Adnan & Agnes Martin just nu.

 

IMG_1466

“Stigen ned mot havet är svart” olja på lin, 40 x 40 cm. 2020.

Det är midnatt.

Fukten hänger.

Gardiner över böjda grässtrån.

Om dagarna studerar jag fåglar.

Mönster mot himlen.

Vissa kan flyga stilla.

Som en bild.

Image.

I magen.

Imaginär.

När skapas bild/magi?

/Windy