nya ideér på målningar

Idag var jag förbi min utställning Havet Lyssnar på Stene Projects. Betraktade verken, och såg framför mig hur nästa målning måste vara, och nästa efter den. Hur de hör samman i ett flöde, som jag bara kan åka med i. Och jag vill måla Havsvulvor! Tacksam över att det känns lätt just nu. I sinnet. Såg två violer i gräsmattan när jag skulle gå till bussen. Kaninerna låg ute och solade sig.

HAVET LYSSNAR

 Tre objekt från vardagen har återkommit i mitt måleri de senaste åren. Örat på en mugg, en brödlimpa och ett piano. De är samtliga tillkomna ur kombinationen av en kvadrat och en cirkel.

I den här utställningen utgår jag bara från pianot, cirkeln och kvadraten.

Pianot är en mandala. En form för kontemplation. Musiken som kommer ur instrumentet är betraktarens egna tankar, fantasier, längtan, rädsla och önskningar. Jag har bara målat tomhet.

Målningen växer ur en meditativ akt. Så som en kalligraf arbetar, långsamt och tålmodigt. Med kroppen och sinnet i ett. Jag tillverkar min egen äggoljetempera. Använder sandsspackel som appliceras på rå linneduk. Slipar för hand med sandpapper. Spacklar igen och slipar.

Materialen är enkla och strama. Tillvägagångsättet likaså. Jag tar cirkeln och för den över de fyra hörnen på kvadraten. Nu liknar figuren två pianon som står rygg mot rygg. Det dubbla instrumentet är tilliten till att allting är obeständigt. Jag föreställer mig att pianot står på stranden av ett hav. Tömmer sig själv på musik, på jaget. Tills träet har vittrats av vinden och de salta vågorna. Då ligger bara en snäcka kvar i sanden, med en pärla inuti.

Havet_Litho_tempera

Sten litografi, äggoljetempera och blyerts på papper.