Power of Art

Stor lättnad att USA valde en president, Joe Biden, som inte kommer att behöva skyla målningen Guernica i FN:s högkvarter vid generalförsamlingens möten. (GW Bush 2003). Det är också, och kanske främst, ett lättnadens tecken att USA redan i januari kommer att skriva på Paris avtalet för klimatet. Det rör hela världen och för mig den största anledningen till varför jag följt valet så noga.

Flatbed, the Blue Curtain, 4 timmar långt videoverk av Felix Gmelin, visar fem målare i färd med att kopiera Pablo Picassos Guernica från 1937. Verket föregicks av att FN:s vävda reproduktion av Picassos berömda anti-krigsmålning täcktes bakom ett draperi 2003, inför Colin Powells tal om nödvändigheten av en invasion. Jag gick en kurs om politik i konsten som Mejan och Konstfack höll gemensamt, Felix Gmelin och Kim West var lärare. I samband med det gick kursdeltagarna och såg Felix Gmelins utställning om Guernica verket på Galleri Milliken i Sthlm 2004.

En annan konstnär som skildrat Guernica på ett mindre konceptuellt vis, är den något yngre konstnären, också han utbildad vid Kungl Konsthögskolan, Gustav Samrelius.

Fotot är från Samrelius lågmälda separatutställning 2016. Likheten till Picassos Guernica på den stora målningen, i det lilla galleriet, passar bra att fira denna mjuka måndag med. Lägg även märke till fontänpalmen till vänster, den är fin. Ta hand om er och gläds åt det lilla!!!

IMG_4308

Gustav Samrelius 2016.

//W

ps: läs gärna min recension för tidningen Konsten, från i våras, med konstnärer som samtliga arbetar med klimatfrågor i utställningen Tyst Vår. Pågående utställning med deltagare ur Tyst vår, finns 19 september–14 februari 2021, Bigert/Bergström på Eskilstuna Konstmuseum.

 

Peace out.